Vaccinationscentrum & Läkarhuset i Linköping
 
  Aktuella vaccinations-rekommendationer för enskilda länder
  Snabbguide vaccinationer
  Influensavaccin
  Fästingar och TBE
  Gardasil kostnadsfritt till flickor födda 1993-1998
  Gardasil till flickor i övriga åldrar
  Priser
  Hälsoråd & Tips
  Reseshop
  Reselänkar
  Läkarintyg och hälsokontroller
   
  Öppettider
  Kontakta oss
  Här finns vi
  Startsidan
 
Datum: 2014-04-18
Vecka: 16

 
Visste Du att virus orsakar livmoderhalscancer,
men att det finns ett vaccin?


Livmoderhalscancer
orsakas av papillomvirus och är till skillnad från många andra cancerformer inte ärftlig.
Det finns olika typer av papillomvirus. En del kan påverka cellerna i livmoderhalsen så att det uppstår cellförändringar. Hos vissa personer kan dessa onormala celler med tiden utvecklas till cancerceller. Det tar ofta lång tid för cancer att utvecklas, från ett par år till mer än 10 år. Hur vanligt är livmoderhalscancer?
Livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancerformen hos unga kvinnor (endast bröstcancer är vanligare). I Sverige drabbas ca 500 kvinnor per år och ca 30.000 får veta att de har cellförändringar.Humant papillomvirus (HPV)
eller bara papillomvirus är olika namn på samma sak. Det finns olika virustyper och de flesta är ganska harmlösa och liknar de virus som orsakar vårtor på händer och fötter. Några kan orsaka kondylom och lindriga cellförändringar i livmoderhalsen. Hos vissa personer kan dessa cellförändringar med tiden utvecklas till cancerceller. Sju av tio som drabbas av livmoderhalscancer har blivit infekterade med någon av de två typerna som kallas 16 och 18. Nio av tio som utvecklar kondylom har smittats med virustypen 6 eller 11.

Papillomvirus är mycket smittsamt och överförs vid kontakt mellan slemhinna och könsorgan och kan spridas även om man inte har samlag. Alla som är infekterade med viruset kan smitta, även om man själv inte har några symtom.Man tror att så många som 70% av dem som har haft sex har smittats med viruset. De flesta smittas i tidig ålder, men infektionen kan vara "tyst" och inte ge några symtom alls. De flesta papillomvirusinfektioner tar kroppen själv hand om, men om infektionen inte läker ut kan den utvecklas till cellförändringar och cancer.Gynekologiska cellprovtagningar
För att upptäcka cellförändringar och förebygga cancer kallas alla kvinnor i Sverige från 23 års ålder till gynekologisk cellprovtagning. Det är ett enkelt cellprov som tas från livmoderhalsen. Undersökningen utförs av gynekolog eller barnmorska.
Det är viktigt att gå på kontrollerna när man blir kallad. Ju tidigare man upptäcker en cellförändring, desto enklare kan man behandla med gott resultat.

Går det att skydda sig mot livmoderhalscancer?
Regelbundna gynekologiska undersökningar och cellprovtagningar är som sagt ett bra sätt att tidigt upptäcka eventuella cellförändringar. Vaccination innebär att man får ett bra skydd mot de fyra virustyperna 6, 11, 16 och 18. Men det finns andra - mindre vanliga virustyper - som kan orsaka livmoderhalscancer och kondylom. Du är därför inte helt skyddad bara genom vaccination. Använd därför alltid kondom även om det är okänt hur pass bra kondom skyddar mot just papillomvirus. Kondom skyddar ju också mot andra sexuellt överförbara sjukdomar.Gardasil är ett vaccin mot livmoderhalscancer och kondylom (könsvårtor)
Gardasil skyddar mot sjukdomar orsakade av humant papillomvirus typ 6, 11, 16 och 18. Dessa sjukdomar sjukdomar innefattar livmoderhalscancer, cellförändringar som är förstadier till cancer i det kvinnliga könsorganet och kondylom.

Gardasil kan ges till pojkar och flickor mellan 9 och 15 års ålder samt till kvinnor 16-45 år.

Vaccinationen ges i tre doser; månad 0, 2 och 6.
Vaccinet ger bäst skyddseffekt hos personer som ännu inte utsatts för HPV-smitta. Den viktigaste målgruppen för vaccinering är därför barn och ungdomar som ännu inte har haft sin sexualdebut. Studier på hur vaccinet verkar på vuxna män pågår.
Man vet ännu inte hur länge skyddet varar och efter hur många år man kan behöva ge en så kallad ”boosterdos” (påfyllnadsdos).

Glöm inte att även om man är vaccinerad är det viktigt att gå på de gynekologiska cellprovtagningarna.Socialstyrelsen har bestämt att skolhälsovården från och med 1 januari 2010 ska erbjuda HPV-vaccin till alla flickor i årskurs 5-6 (flickor födda 1999 eller senare).
Läs mer om papillomvirus och livmoderhalscancer - www.gardasil.se

Källa: Sanofi Pasteur MSD och Läkemedelsverket
Kostnader och hur det går till

För flickor i åldern 13 t.o.m. 17 år gäller högkostnadsskydd.

Är vaccinationen kostnadsfri om Du är skriven i Östergötland eller studerar här på heltid.

Läs mer genom att klicka här!


För flickor som redan fyllt 18 år

Vaccinationen kostar då 1.000 kr/dos. Oftast har vi vaccin hemma i lager, men förbeställ gärna så vet Du att det finns vaccin reserverat för just Dig vid Ditt besök.

Förbeställ vaccin genom att klicka här!